Temiz enerji için yeni adım: Nükleer atıklardan güç alan piller geliyor!
Sintilatör kristalleri ve güneş hücreleriyle çalışan yeni inovatif piller, nükleer atıklardan enerji üretiyor. Peki bu teknoloji, enerji dünyasında devrim yaratabilir mi?
Bazıları nükleer enerjiyi temiz bir enerji türü olarak tanımlasa da, nükleer santrallerden çıkan nükleer atıkların yok edilmesi oldukça zor. Zira bu atıkların binlerce yıl boyunca doğaya sızmadan saklanması gerekiyor.
Peki ya bu nükleer atık kendi başına bir enerji kaynağı olsaydı? Ohio State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, nükleer enerjiyi ışık emisyonu yoluyla elektriğe dönüştürebilen, sadece 4 santimetreküp büyüklüğünde bir pil ürettiler. Radyoaktif kaynaklarla çalışsalar da, pillerin kendileri herhangi bir radyoaktif madde içermediğinden bu pillere dokunmak güvenli.
Araştırmacılar, sintilatör kristalleri ve güneş hücrelerinin bir kombinasyonunu kullanarak nükleer atıktan ortama gama radyasyonunun toplanabileceğini gösterdiler. Ekip, bu sürecin mikroçipler gibi mikroelektronikleri çalıştırmak için yeterli elektrik üretebileceğine inanıyor. Daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse, araştırmacılar bir tür “şarj edilebilir” pil geliştirdiler ve bu pilleri, güneş panelleri yerine nükleer atıklardan yayılan radyasyon ışınlarıyla şarj edecekler.
Gelecekte enerji performansı gelişecek
Pilin prototipi, nükleer fizyonun en yaygın yan ürünlerinden olan sezyum-137 ve kobalt-60 kullanılarak test edildi. Ancak, bu küçük boyutlu piller şimdilik sadece televizyon kumandasının bir tuşuna basmaya yetecek kadar enerji depolayabiliyor. Araştırmacılar, bu performansı iyileştirdikten sonra büyük boyutlu piller üreterek bir tesisi veya kasabayı nükleer atıklardan elde edilen enerjiyle sürekli beslemeyi hedefliyor.
Örneğin, atıkların saklandığı yapıların içine kurulacak bu tür bir mekanizma, nükleer santralin ürettiği enerjiye eklenerek santralin daha verimli olmasına katkı sağlayabilir. Ayrıca, yeni bir nükleer santral kurmanın mümkün olmadığı uzak bölgelerde hem atık depolaması yapılabilir hem de o bölgeye enerji sağlanabilir.
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder