Sorunsuz Bir Windows Deneyimi İçin Neler Yapılmalı?

Windows Onarım Performans Hata Sorun Güncelleme

Sorunsuz Bir Windows Deneyimi İçin Neler Yapılmalı?

Bilgisayarlarımız için yüksek miktarlarda para harcarken iyi bir kullanıcı deneyimi elde etmek için en iyi donanımları seçmeye çalışıyoruz. Ancak oyun veya günlük kullanım fark etmeksizin her türlü durumda canımızı sıkacak senaryolar yaşanabiliyor. Bildiğiniz üzere donanım kadar yazılım da önemli.

Günümüzde milyarlarca kullanıcı Windows işletim sistemi kullanıyor. Kimileri sistem performansının düştüğünü dile getirirken bazen de can sıkıcı sorunlar yaşayabiliyor. Peki sisteminiz için en son ne zaman bir şeyler yaptınız? Bu yazımızda donanımınızın sorunsuz çalışması için Windows tabanlı olarak yapabileceğiniz birkaç ipucundan bahsedeceğiz.

Genel olarak bilgisayarınız en son güncellemelere sahip olduğunda daha iyi çalışır. Bu güncellemelerin temel amacı sorunları ve hataları düzeltmektir. Ayrıca genellikle bileşenleriniz için geliştirilmiş sürücüler ve yazılımlar sunulur. Windows’un çok büyük bir kullanıcı kitlesi olduğundan dolayı zaman zaman güncelleme kaynaklı sorunlar görmemiz normal, ancak bu güncellemelerden tamamen uzaklaşmamız için engel değil.

Kullanılmayan dosyaları Masaüstünden klasörlere taşıyın. Ayrıca uzun süredir zaman ayırmıyorsanız dosyalarınıza bir göz gezdirebilirsiniz. Eski indirmeler, güncellemeler, videolar, kullanılmayan dosyalar ve oyunlar gibi birçok gereksiz şey sisteminizde yer tutuyor olabilir. Belirli aralıklarla bilgisayarınızda genel bir temizlik yapabilirsiniz. Bir öneri olarak WizTree uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu uygulamayla birlikte sürücü ve dosya bazlı olarak sisteminizde en çok yer tutan şeyleri sıralayabilirsiniz.

Genel bir temizlikle birlikte aradığınız şeyleri daha kolay bulabilir, ayrıca sürücünüzde büyük alanlar açabilirsiniz. Muhtemelen bildiğiniz gibi, eğer bir SSD kullanıyorsanız tıka basa dolmasını tercih etmeyiz. Mümkünse %20, değilse en azından %10’luk boş bir alan bırakmanızı öneriyoruz. Tam olarak dolu olan sürücülerde performans düşüşleri gözlemlenebiliyor.

İhtiyacınız olmayan dosyalardan kurtulmak için bir seçenek daha var. Windows, her şeyi otomatik yapabilen Akıllı Depolama isimli yerleşik bir araca sahip.

Çöpünüzü boşaltın! Geri dönüşüm kutusu gigabaytlarca veri depolayabilir. Ayrıca sürücünün maksimum ne kadar kapasiteye çıkabileceğini ayarlayabilirsiniz.

Kötü amaçlı yazılımlar ve virüsler başınızı fazlasıyla ağrıtabilir. Bunları temizlemek genellikle zaman alır. Ancak önceden önlemler almak her zaman faydalıdır. Kendinizi ve sisteminizi korumak için düzenli taramalar yapmanızı öneriyoruz.

Kötü amaçlı yazılımı kaldırmak için sistem çevrimdışıyken tam bir tarama yapmamız gerekir.

Yapılandırma dosyaları bazen bozulabilir ve sorunlara neden olabilir. Bozuk yapılandırma dosyaları, sisteminizin kararsız çalışmasına da sebebiyet verebilir. Bu aslında rutin bir görev olmalı, ancak genellikle bir sorunla karşı karşıya kalana kadar dokunmayız.

Windows, diğer şeylerin yanı sıra bilgisayarınız hakkında ayrıntılı bir performans raporu oluşturabilen, tüm sistem ve performans sorunlarını ayrıntılandırabilen, ayrıca düzeltmeler öneren Performans ve Kaynak İzleyicisi adlı önemli bir yazılıma sahip.

Raporu almak için arama kutunuza “perfmon /report” yazın ve Enter’a basın. Şimdi kaynak izleyici başlayacak ve sisteminiz hakkında bilgi toplayacak. Birkaç dakika süren bu işlem bittiğinde kapsamlı bir rapor karşınıza çıkacak.

Kayıt Defteri Düzenleyicisi, Windows’un çalışma süreci ve görünümüyle ilgili hemen hemen her şeyi izler ve kontrol eder. Burada programlarınızın nerede depolandığı, hangi DLL’leri kullandığı ve paylaştığı, hangi dosya türlerinin hangi program tarafından açılması gerektiği gibi sayısız bilgi tutulur.

Birçoğunuzun bildiği gibi Kayıt Defteri çok karmaşık. Örneğin bir programı kaldırdığınızda, o programın ayarları her zaman Kayıt Defteri’nde temizlenmez. Böylece Kayıt Defterinde zaman içinde sayısız eski ayar dosyası birikir.

Elbette bunları tek tek temizlemek imkansız. Bunu yapmak için çeşitli üçüncü taraf yazılımlar mevcut. Bu yazılımların hepsinin güvenilir olmadığını belirtelim. Ücretli yazılımlar da var, doğrudan bir tane satın almaya gerçekten gerek yok zira ücretsiz Auslogics Registry Cleaner sağlam bir iş çıkarıyor.

Auslogics veya başka bir araç kullanmadan önce, bir şeyler ters giderse geri yükleyebilmek için Kayıt Defterinizi yedeklemenizi öneriyoruz. Auslogics Registry Cleaner aslında bu işlemi kendisi yapıyor, ancak bu önemli bir konu ve sağlama almakta fayda var.

Bu yazılım Kayıt Defterinizi hatalara karşı tarıyor ve sonuçları listeliyor. Ayrıca hangisini düzelteceğinize karar vermenize yardımcı olmak için hataları önem derecelerine göre sıralıyor. Kararınızı verdiğinizde “Resolve” seçeneğine tıklayın ve “Back Up Changes (Değişiklikleri Yedekle)” seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun. Böylece bir şeyler ters giderse, Kayıt Defterini kolayca geri yükleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızı açtığınızda başlatılan ve ihtiyacınız olmayan programlar hakkında bilgi almak için Görev Yöneticisini kullanabilirsiniz. Görev Yöneticisini açtıktan sonra üst menüden “Başlangıç” sekmesine tıklayarak tüm detayları görebilir, dilediğiniz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.

Microsoft’un Windows 10’da yerleşik olarak bulunan bulut tabanlı OneDrive uygulaması, dosyaların tüm bilgisayarlarınızda senkronize ve güncel kalmasını sağlıyor. Bu aslında oldukça kullanışlı bir yazılım ancak birçok kişi kullanmıyor.

OneDrive, senkronize işlemini bilgisayarınız ile bulut depolama alanı arasında dosyaları sürekli olarak eşitleyerek yapar. Bu internet bağlantınızı ve bilgisayarınızı yavaşlatabilir. Eğer OneDrive’ı kullanmıyorsanız kalıcı olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

Eşitlemeyi kapatmak istiyorsanız OneDrive simgesine sağ tıklayın ve açılır pencereden Ayarlar > Hesap’ı bölümüne gidin. “Bu bilgisayarın bağlantısını kaldır”ı tıklayın ve ardından beliren ekrandan “Hesabın bağlantısını kaldır”ı tıklayın. Bunu yaptığınızda dosyalarınızı yerel OneDrive klasörünüze kaydetmeye devam edebilirsiniz, ancak bulutla eşitlenmez.

Elektrikten tasarruf etmek istiyorsanız PC’nin güç ayarını yüksek performansa ayarlamak pek doğru değil. Ancak özellikle işlemci olmak üzere sisteminizden tam performans almak istiyorsanız bu ayarı değiştirebilirsiniz.

Başta ekran kartı ve yonga seti olmak üzere donanımınıza ait sürücülerin güncellemelerini zaman zaman kontrol edin. Daha önce söylediğimiz gibi, istisnalar olsa bile bu güncellemelerin hepsi kullanıcılara fayda sağlamak için hazırlanıyor. Bazen kablosuz ağ sürücüsüyle bile önemli geliştirmeler yapılabiliyor.

KAYNAK: Technopat

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder