Patatesler mükemmel sebzeler ama yanlış tüketiyorsunuz

Patatesler mükemmel sebzeler ama yanlış tüketiyorsunuz

Patatesler mükemmel sebzeler ama yanlış tüketiyorsunuz

KAYNAK: Teknolojioku

1996 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde patates tüketimi
zirve yaptı. Amerikalılar, yılda kişi başına 64 pound (yaklaşık 29
kilogram) patates tüketiyordu. Bu, 1970’ten beri tutulan modern
kayıtlara göre en yüksek miktardı. Rekor seviyedeki hasat, ülkeyi
patatesle doldurdu ve hükümet, çiftçilere patatesleri dağıtmaları
için ödeme yaptı. Beyaz Saray’da, Clinton ailesi resmi akşam
yemeklerinde prenseslere ve başkanlara kızartılmış, marine edilmiş,
haşlanmış ve sarımsaklı patatesler sunuyordu.

Chris Voigt, patates endüstrisinde uzun bir kariyere sahip ve bu
çılgın dönemde sektöre adım attı. Voigt, Washington Eyaleti Patates
Komisyonu’nun yönetici direktörü olduğunda, Amerikan patatesi
dramatik bir değişim geçiriyordu. Ortalama bir Amerikalı, artık
patatesin altın çağındaki tüketimden yüzde 30 daha az patates
tüketiyor ve yıllık kişi başına 45 pound’a (yaklaşık 20 kilogram)
düşmüştü. Haşlanmış, kızartılmış, püre haline getirilmiş ve buharda
pişirilmiş taze patates tüketimi daha da hızlı düşüyordu. 2019’da,
dondurulmuş patates tüketimi ilk kez taze patates tüketimini geçti
ve bu fark pandemiden sonra daha da arttı. Çoğu dondurulmuş
patates, patates kızartması olarak tüketiliyor.

Bu durum, patates tarlalarını Amerika’nın gıda geleceği için bir
savaş alanı haline getirdi. Aralık 2023’te, Amerikan beslenme
yönergelerinin patatesi sebze sınıflandırmasından çıkarabileceği
yönünde raporlar ortaya çıktı ve bu durum büyük tepki topladı. ABD
Tarım Bakanı Thomas Vilsack, ajansının böyle bir planı olmadığını
belirten bir mektup yazmak zorunda kaldı.

Bu sınıflandırma değişikliği başarısız olsa da, patatesin
itibarı ciddi şekilde sarsıldı. Bir zamanlar insan medeniyetinin
yakıtı olan bu besleyici sebze, artık ABD’de sağlıksız, endüstriyel
bir gıda sistemiyle özdeşleşmiş durumda. Amerika’nın en sevilen
sebzesi, önemli bir dönüm noktasında bulunuyor. Taze patateslerin
kızartma, haşlanmış ve waffle gibi işlenmiş versiyonlarına karşı
kaybettiğini kabul mü etmeliyiz, yoksa patatesin yeniden dirilişi
mümkün mü?

Beyaz patates, haksız yere göz ardı edilen bir besindir.
Makarna, beyaz ekmek veya pirinç gibi diğer karbonhidrat yüklü
gıdalarla karşılaştırıldığında, patatesler C vitamini, potasyum ve
lif açısından zengindir. Ayrıca şaşırtıcı derecede yüksek protein
içerirler. Günlük kalori ihtiyacınızı sadece patates yiyerek
karşılarsanız, aynı zamanda günlük 56 gram olan protein
ihtiyacınızı da aşmış olursunuz.

Chris Voigt, 2010 yılında 60 gün boyunca sadece patates yiyerek
bunu kanıtladı. Biraz yağ ve bir keresinde biraz turşu suyu
dışında, iki ay boyunca sadece patatesle beslendi. Bu diyetin
sonunda Voigt, 21 pound (yaklaşık 9.5 kilogram) kilo verdi,
kolesterolü yüzde 41 düştü ve horlamayı bıraktı. Voigt, “Patatesin
son derece besleyici olduğunu kişisel olarak kanıtladığımı
düşünüyorum. İster haşlayın, ister kızartın, fırında pişirin veya
buharda pişirin, fark etmiyor,” diyor.

Sosyal Medya'da Paylaş

Yorum gönder