Otomotivde çığır açacak keşif! 3 kat daha fazla kapasiteye sahip
Bilim adamlarından, otomotivde çığır açacak buluş. Lityum iyon bataryalarına göre 3 kat daha fazla şarj kapasiteleri olan lityum sülfür bataryaların kullanımına olanak sağlayacak yeni bir yöntem geliştirildi. Geliştirilen sistem ile otomobil piyasaları alt üst olacak. Yapılan yöneteme göre, akıllı telefonlardan elektrikli araçlara her yerde bulunan lityum iyon pillerin yerine 3 kat daha fazla kapasiteye sahip lityum sülfür bataryalar kullanılacak.
Bilim adamları, yüksek şarj kapasitelerine rağmen kararsız oluşuyla bilinen lityum sülfür bataryaların kullanımına olanak sağlayacak yeni bir yöntem keşfedildi. Geliştirilen yöntem ile lityum iyon bataryalara göre 3 kat fazla şarj kapasiteleri olan lityum sülfür bataryaların kullanımına olanak sağlayacak yeni bataryalar yapılacak.
Independent’ın haberine göre, Communications Chemistry dergisinde yayımlanan araştırmada, Drexel Üniversitesinden bilim insanları tarafından yapılan projede, lityum-iyon bataryalardan 3 kat daha fazla şarj kapasitesi olan lityum sülfür bataryaların kararsızlıklarını gidermek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriliyordu. Şarj sürecinde meydana gelen kimyasal reaksiyonları önleyecek şekilde bir tasarım yapılmaya çalışıyordu.
Yaptıkları çalışmalarda sülfürün reaksiyonu önleyen nadir bir kimyasal evresini keşfeden bilim adamları, bu evrenin polisülfür olarak bilinen kimyasal terkibin oluşmasını önleyerek, sülfürü daha önce sadece laboratuvarda yüksek sıcaklıklarda oluşan monoklinik (eğik eksenli) gamma fazına kristalleştirdiği belirtildi.
Çalışmayı yapan bilim adamı Rahul Pai, keşfettikleri bulgulara ilk başta inanmadıklarını, geçmiş tüm araştırmaların monoklinik sülfürün 95 santigrat derecenin altında kararsız olduğunu gösterdiğini belirtti. Son yüzyılda monoklinik gama sülfür üreten çok az sayıda çalışma olduğunu, ortaya çıkan sülfürün de en fazla 20-30 dakika kararlı kaldığını kaydeden Pai, “Biz bunu binlerce kez elektrik yüklenen ve boşaltılan (şarj-deşarj edilen) bir katotta performansı düşürmeden oluşturduk ve bir yıl sonra yaptığımız inceleme kimyasal fazın aynı şekilde kaldığını gösterdi.” ifadesini kullandı.
10 yıllık kullanıma eş şekilde, bir yıl içerisinde 4 bin defa elektrik yüklenip boşaltılan sülfür katotun kararlılığının bozulmadığını gören bilim insanları, bu teknolojiyi ticarileştirerek daha sürdürülebilir ve düşük maliyetli bataryaların geliştirilmesini sağlama umuduyla bu sürecin arkasındaki mekanizmayı tam olarak anlamaya çalışıyor.
Akıllı telefonlardan elektrikli araçlara her yerde bulunan lityum iyon bataryalara göre 3 kat fazla şarj kapasiteleri olan lityum sülfür bataryalarda, her şarj-deşarj döngüsünde yüzde 78 oranında boyut değişimi oluyordu.
Yorum gönder