Hindistan, iOS ve Android’e rakip oluyor!

Hindistan, iOS ve Android’e rakip oluyor!

Akıllı telefon dalında şu anda pazarı domine eden 2 taraf bulunuyor. Bunlardan biri, Apple’ın sadece kendi aygıtlarında kullandığı iOS işletim sistemiyken oburu, Google’ın herkesle paylaştığı ve açık kaynaklı olarak sunduğu Android olarak biliniyor. Ortaya çıkan bilgilere göreyse Hindistan, kendi işletim sistemini geliştirerek bölümün yeni gücü olmak istiyor.

Hindistan, yeni işletim sistemi için çalışmalara başladı

Hindistan Elektronik ve Bilişim Devlet Bakanı Rajeev Chandrasekhar, yaptığı bir röportaj sırasında hükümetin lokal bir taşınabilir işletim sisteminin oluşturulmasını sağlayacak bir siyaset planladığını söyledi. Chandrasekhar, bu yerli işletim sistemini oluşturmak için yeni başlayanların ve akademik kurumların yeteneklerini araştırdıklarını söyledi.

Bunun üzerine hususla ilgili açıklama yapan Rajeev Chandrasekhar, şunları söyledi:

Pazarı domine eden işletim sistemlerinin bir üçüncüsü yok. Bu nedenle, birçok taraftan MeitY’ye ve Hindistan hükümetine yeni bir telefon işletim sistemi oluşturma konusunda muazzam bir ilgi var. Beşerlerle konuşuyoruz. Bunun için bir siyasete bakıyoruz.

Son on yılda taşınabilir işletim sistemi tahtına hak tez eden BlackBerry 10, Bada OS, Tizen, Windows Phone ve WebOS pek çok aday oldu. Lakin hepsi bu uğurda çalışmalarını sürdürürken, ya rakipleri altında ezildiler, ya da bir şeyleri yanlış yaparak birer birer yok oldular.

Natürel yeniden de bu alanda KaiOS ve Sailfish OS üzere hala birkaç faal oyuncu bulunuyor. Ayrıyeten Huawei’de Çin’deki kullanıcıları sayesinde 3 sıraya yerleşmesini sağlayan ve ABD ambargoları sayesinde hayata geçirilen yeni işletim sistemi HarmonyOS ile uzunluk gösteriyor. Ama bu yeni sistemin Android 10 üzerinde biraz değiştirmeler yapılmış EMUI’dan çok da farklı olmadığı söyleniyor.

Hasebiyle Hindistan, bu yeni işletim sistemini önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde piyasaya sürebilirse, 3. sıraya yerleşmek için büyük bir avantajı olacaktır. Ama Hindistan’daki genel kullanıcı profiline baktığımız vakit, işlerinin epeyce sıkıntı olduğunu görebiliyoruz.

Bunun en büyük sebebiyse, çoğunlukla giriş ve orta segmentin satıldığı bu ülkede iOS’dan çok Android’in kullanıcıları hedeflenecek. Münasebetiyle bunu başarabilmek için de uygun fiyatlı aygıtların ve beraberinde getirdikleri düşük kaliteli donanımların sıkıntısız bir biçimde çalışmasını sağlamaları gerekiyor.

Buna ek olarak, 2. büyük zorluk, uygulama dayanağı olacak. Gelecekteki rastgele bir Hint taşınabilir işletim sistemi şayet pazarda uzun vadeli bir yer edinmek, hatta trilyon dolarlık şirketlere rakip olmak istiyorsa, Google uygulama takviyesini en azından başlangıç için sunabilmeleri gerekiyor.

Siz bu mevzu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Sosyal Medya'da Paylaş