Herkes 1 Nisan şakası sanmıştı, 10 milyar kez indirildi
Dünya nüfusu 8 milyar ve bu uygulamayı 2.5 milyar insan kullanıyor. Ayrıca uygulamasının indirme sayısı 10 milyarı geçmiş durumda. İşte başlangıçta herkesin 1 Nisan şakası sandığı Gmail’in günümüze kadar gelen hikayesi…
Bugün dünyada 2.5 milyar kullanıcısı olan ve 10 milyardan fazla kez indirilen Gmail uygulaması ilk kez piyasaya çıktığında insanlar onu 1 Nisan şakası sandılar.
1 Nisan günü piyasaya çıkan ücretsiz e-posta servisi Gmail o kadar yararlı yetenekler sunuyordu ki, 2004 yılında ücretsiz e-posta servislerinde bu kadar çok özelliği görmeye alışık olmayan kullanıcılar Google’ın şaka yaptığını düşündü. Ancak, insanların Gmail’in bir şaka olmadığını, Google’ın beta sürümünde belirli sayıda kullanıcıya sunduğu gerçek bir ürün olduğunu anlamaları uzun sürmedi . E-posta hizmeti lansmanından itibaren beş yıldan fazla beta sürümünde kaldı ve şimdi 21. yaş gününü kutluyor.
Kimse 1 GB’ın gerçek olduğuna inanamadı
Gmail’in piyasaya çıktığı dönemde, e-posta servisi konusunda kral Yahoo!, AOL ve Hotmail şirketleriydi. Hatta Hotmail henüz Microsoft tarafından satın alınmamış ve internetteki en eski bağımsız eposta servislerinden biriydi. Ancak bu servisler, epostalarda gelen yüklü ataşları uzun süre barındırmak için yeterince alan sunmuyordu. İnsanlar 10 MB’lık depolama alanı dolmasın diye sürekli eposta silmek zorunda kalıyordu. Gmail, e-postalar için 1 GB depolama sınırı verdiğini duyurunca, kimse gözlerine inanamadı ve haliyle bunu şaka sandılar. Zira 1 GB o dönemde çok “inanılmaz” bir depolama alanıydı.
İşin şaka olmadığı anlaşıldığında da herkes bir Gmail davetiyesi bulmak için arkadaşlarına davetiye sormaya başlamıştı. Bu “davetiye arama” çılgınlığı bile, Gmail’i hiç duymamış insanların servisi duymasına katkıda bulunmuş ve müthiş bir reklama dönüşmüştü.

Google işte piyasayı böyle “havuçlar” vere vere ele geçirip bir tekele dönüştü. Bugün ABD Ticaret Bakanlığı, tekel oluşturduğu için Google’a bazı servislerini satma zorunluluğu getirdi. Artık kimse Google’ın tekel olduğunu inkar edemiyor.
Öte yandan Gmail, aradan geçen yıllarda çok büyük gelişim kaydetti. İlk dönemlerinde güvenlik açıkları o kadar büyüktü ki, şirket içindeki mühendisler tüm kullanıcıların postalarını okuyabiliyordu. ABD Dış İşleri Bakanının Gmail kullanarak devlet sırları hakkında yazıştığı ortaya çıkınca büyük bir skandal yaşanmıştı.
Bir Google mühendisi ise, lise öğrencisi küçük Gmail kullanıcılarının yazışmalarını okuyarak ailelerinden sakladıkları sırları öğrenmiş ve bu sırları ailelerine anlatmamak için çocuklardan binlerce dolarlık “fidye” istemişti. Elbette bu olaylar ortaya çıktıkça Google güvenlik konusunda çok daha sıkı protokolleri devreye soktu.
Bu arada Gmail aslında, Google’ın 23. çalışanı olan kıdemli bir mühendisin 2001 yılından beri üzerinde çalıştığı “kişisel” bir projeydi. Google mühendislerine, “kişisel” projeler geliştirme izni veriyor ve daha sonra eğer projeyi beğenirse mühendisten satın alıyordu. Gmail de böyle ortaya çıkmıştı ve o günden bugüne kadar 2.5 milyar insana ulaştığı gibi, kullanıcılarına çok sınırlı imkanlar sunan diğer rakiplerinin de, rekabet edebilmek için yüksek kapasiteler sunmasının önünü açtı.
KAYNAK : www.chip.com.tr
Yorum gönder