Bilim insanlarının çalışmasına göre bir aslanla dövüşmek 1.800 yıl önce en azından bir gladyatör için gerçekten yaşanmıştı. York’taki bir Roma mezarlığında bulunan iskeletin üzerindeki ısırık izleri, bir gladyatör ile baslan arasındaki dövüşün ilk arkeolojik kanıtını oluşturdu

Uzmanlar, İngiltere’nin York kentindeki kazılarda bulunan bir Roma gladyatörüne ait iskelette aslan diş izlerine rastladı. Bu keşif, bir insan ile büyük bir yırtıcı arasında yaşanan dövüşe dair ilk arkeolojik kanıt olarak kayıtlara geçti. Gladyatör mezarlığında yapılan incelemelerde, genç bir erkeğin kalça kemiğindeki deliklerin ve ısırık izlerinin aslana ait olduğu tespit edildi.

Adli uzman Profesör Tim Thompson’a göre bu tespit Roma dönemi gladyatör dövüşlerinin ve hayvan gösterilerinin yalnızca yazılı kaynaklara ve sanat eserlerine dayalı bilgilerden çıkarılıp ilk kez fiziksel kanıtla desteklendiğini gösteriyor.

İncelemelerde ısırıkların ölüm anında veya hemen öncesinde gerçekleştiği anlaşıldı. Profesör Thompson, “Bu, ölüm sonrası bir hayvan saldırısı değil; ölümle doğrudan bağlantılı bir ısırık” diyor. Özellikle kalça kemiğindeki ısırıkların konumu, gladyatörün büyük ihtimalle bir arenada bir hayvanla savaşırken yaralandığını ve ardından aslan tarafından kalçasından sürüklendiğini düşündürüyor. Uzmanlara göre normalde aslanların saldırdığı yerler farklıdır, bu yüzden gladyatörün yaralanıp savunmasız kaldığı tahmin ediliyor.

İskeletin, 26-35 yaşları arasında bir erkeğe ait olduğu ve başka iki kişiyle birlikte, at kemikleriyle kapatılarak gömüldüğü belirtildi.

York Üniversitesi’nden Osteoarkeoloji Uzmanı Malin Holst, “30 yıldır iskelet inceleyen biri olarak bu tür ısırık izlerine ilk kez rastlıyorum” dedi. Ayrıca gladyatörün hayatı boyunca yoğun fiziksel mücadele içinde olduğunu gösteren omuz ve omurga yaralanmaları da tespit edildi.