ERP Nedir, Ne İşe Fayda? İşte ERP Modülleri
Bir şirketi, bilhassa büyük bir şirketi yönetmek son derece zordur. Bu nedenle yöneticiler, şirket içi tüm ünitelerin hareketlerini denetim edecek sistemler kullanırlar. Bunlar biri olan ERP, yeni bir kavram üzere görünse bile aslında uzun yıllardır kullanılıyor. Bugün kullanılan ERP sistemlerinde bulut teknolojileri ve yapay zeka da kullanıldığı için artık tüm bu süreçler çok daha sağlıklı işliyor.
Kurumsal kaynak planlaması manasına gelen ERP, her şirket için olmazsa olmazdır. Zira uygulanan ve kullanılan bu sistemler dahilinde bir şirket hem bugünün işlerini yürütür hem de geleceği planlar. Bu sistemler sayesinde tüm temel iş süreçleri denetim altına alınır ve gelecek için atılacak adımlar öngörülür. Gelin ERP nedir, ne işe fayda, avantajları nelerdir üzere merak edilen soruları yakından inceleyelim.
ERP nedir?
Enterprise Resource Planning, kısaca ERP, Türkçesi ile kurumsal kaynak planlaması; finans, insan kaynakları, üretim, tedarik zinciri, hizmetler, satın alma üzere şirket içi ünitelerin yürüttüğü temel iş süreçlerinin sağlıklı halde işlemesini sağlayan bir sistemdir. Son yıllarda ERP, otomasyon takviyeli bir yazılım sistemi haline gelmiştir.
ERP ne işe fayda?
Temel olarak ERP sistemlerinin bir numaralı misyonu, kaynakların denetim edilmesi ve bunlara bağlı olarak yürütülen süreçlerin sağlıklı ilerlemesini sağlamaktır. ERP sistemleri; finans, muhasebe, insan kaynakları, satış, satın alma, lojistik ve tedarik zinciri noktalar üzerinde denetim sağlar.
Satış ünitesi, müşteri siparişlerini ERP üzerinden yönetir. Lojistik ünitesi, eserlerin teslim sürecini ERP üzerinden denetim eder. Finans ünitesi, ödemeleri ERP sistemi üzerinden yönetir. İdare, tüm bu değişkenleri ERP üzerinden denetim ederek yeni kararları buna nazaran verir. Bu tıp örnekler çoğaltılabilir. Kısaca ERP, bir şirketin işleyişini sağlar demek mümkün.
ERP sisteminde kullanılan modüller:
- Finans ve muhasebe modülü, ERP sisteminin temelini oluşturur zira tüm mali süreçler bu modül üzerinden yönetilir.
- İnsan kaynakları modülü sayesinde tüm işçi çalışmaları ERP sistemi üzerinden yürütülür.
- Tedarik modülü, şirketin eserler üzerindeki denetimini sağlar.
- Satış modülü; tüm satış sürecini, öncesini ve sonrasını denetim eder.
- Üretim modülü, tedarik edilmeyip şirket tarafından üretilen ve satılan eserlerin denetimini sağlar.
- Lojistik modülü, tüm bu hareketlerin gerçek zamanlama ile yapılmasını sağlar.
- Hizmet modülü sayesinde müşteri bağları düzenlenir.
- Ar-Ge ve mühendislik modülü ile şirket gelecek planlaması yapar.
- Kurumsal varlık idaresi modülü sayesinde şirket, var olan kıymetini korur.
Kelam konusu tüm bu modüller, şirketin kullanmakta olduğu ERP sisteminin ayrılmaz bir kesimidir. Farklı ayrı ehemmiyete sahip olsalar da biri olmazsa başkası de olmaz. Bu nedenle tüm bu modüllerin tek bir ERP sistemi tarafından denetleniyor olması son derece kıymetlidir. Yani modüller hem sistemi besler hem de sistem tarafından denetlenir.
ERP kullanımının avantajları:
- ERP kullanımı sayesinde şirketin üretkenliği artar.
- Herkesin şirket hakkında yanlışsız bilgilere sahip olması sağlanır.
- Raporlama süreci çok daha süratli ilerler.
- Asgarî risk ile azamî yarar sağlanır.
- Var olan ERP veritabanı sayesinde bilişim ünitesinin işi kolaylaşır.
- İş süreçleri çok daha süratli ve verimli geçer.
ERP sistemini kullanan şirketlerin elde edeceği avantajlardan kimileri bu biçimde ancak bunlara daha pek çok olumlu unsur eklemek mümkün. Temeline bakacak olursak ERP sistemi sayesinde işler çok daha kolay bir halde ilerler. Zira ortada tüm datanın olduğu tek bir kaynak vardır ve tüm üniteler bu kaynaktan beslenir. Böylelikle bütün süreçler süratli ve verimli hale gelir.
ERP sisteminin olmazsa olmazları:
- Tüm sistemi kapsayan merkezi, ortak bir veritabanı.
- Dahili analitik sisteme bağlı uyumluluk ve raporlama araçları.
- Süreci hızlandıracak bilgilerin görselleştirilmesi.
- Yapay zeka ve makine tahsili ile desteklenen otomasyon sistemi.
- Kararlı ve kullanışlı bir arayüz.
- Kolay entegre olabilen yazılım paketi.
- Var olan sistemin yeni teknolojilere uyumluluk gösterebilmesi.
- Az kodlu ya da daha da güzeli kodsuz bir platform.
- Para ünitesi, lisan dayanağı üzere taraflardan memleketler arası uyumluluk.
- Kullanışlı dağıtım modeli.
ERP sisteminin kullanılacağı şirketin hangi dalda olduğuna nazaran değişiklik gösterse de temel olarak başarılı olarak isimlendirebileceğimiz bir ERP sisteminde bu özellikler olmazsa olmazdır. Şöyle demek daha uygun olacaktır; bu özellikler kesinlikle bir ERP sisteminde olmalıdır, fazlası olabilir fakat azı olamaz.
ERP sistemleri hangi bölümlerde kullanılır?
Hangi bölümlerde kullanılmaz ki? Şayet mahallesinde kendi halinde satış yapan bir esnaf değilseniz kesinlikle bir ERP sistemine gereksiniminiz vardır. Günümüz dünyasında artık kalem kağıtla not almak ya da insan eliyle bu çeşit tahlil ve denetimleri yapmak yanlışsız olmaz. İnsanın yanılgı hissesi her vakit vardır fakat otomasyon dayanaklı bir ERP, bu tıp kusurlar yapmayacaktır.
Kamu kurumları, üreticiler, toptancılar, hukuk ofisleri, muhasebe ofisleri, mühendislik şirketleri, bilişim şirketleri, perakende satıcılar ve daha kacı ERP sistemi kullanabilir, hatta kullanmalıdır. Hangi dalda olursa olsun, bir şirketin işleyiş sürecinin ERP sistemi ile desteklenmesi demek çok daha planlı bir işleyiş süreci demektir.
ERP sisteminin kullanılacağı şirketin büyüklüğüne uygun bir dağıtım modeli seçmek ise son derece kıymetlidir. Görece küçük şirketler, şirket içi ERP denilen klasik sistemi kullanabilirler. İşler biraz büyüdüğünde ise bulut tabanlı ERP sistemi çok daha verimli olacaktır. Her iki dağıtım modelinin bir ortada kullanıldığı hibrit ERP ise en gerçek tercihtir.
Şirketlerin işleyişini çok daha süratli ve verimli hale getiren ERP nedir, ne işe fayda, avantajları nelerdir üzere merak edilen soruları yanıtladık ve mevzu hakkında bilmeniz gereken ayrıntılardan bahsettik. Şirketinizde ERP sistemi kullanacaksanız kesinlikle işin uzmanlarına danışmalısınız.
Yorum gönder