Apple logosunun hikayesi: Neden elma seçtiler? Elmada neden ısırık var?
Apple logosu nasıl ortaya çıktı? Apple logosu neden elma? Apple logosundaki elmada neden bir ısırık var?
Pek çok insan, bu soruların cevaplarını, yani Apple logosunun hikayesini merak ediyor.
Uzun zamandır Apple ürünlerinde gördüğümüz ısırılmış elma logosuna hepimiz aşinayız. Bu logonun öncesi renkli bir elmaydı. Ama ilk Apple logosu, bunlardan çok daha farklı ve çok daha karmaşıktı.
Şimdi gelin, Apple logosunun hikayesine birlikte göz atalım…
İlk Apple Logosu (1976)

Apple logosu, başlangıçta bugünkü halinden oldukça farklıydı. İlk Apple logosu, 1976’da Ronald Wayne tarafından tasarlandı. Logo, Isaac Newton‘un ağaç altında otururken kafasına doğru sarkan bir elmayı tasvir ediyordu.
Yukarıda gördüğünüz ilk logo, sadece bir yıl kullanımda kaldı.
Apple Gökkuşağı Logosu (1976-1998)

Steve Jobs’un grafik tasarımcısı Rob Janoff‘u daha modern bir logo tasarlamak üzere görevlendirmesiyle şimdiye kadarki en simgesel şirket logolarından bir tanesi ortaya çıktı.
Janoff’a göre elmadaki ısırık, onu bir domatesten ayırmak içindi. Bu arada 1970’lerde kurumsal tasarımın çok daha basit olduğunu söyleyelim. Bugünlerde büyük şirketler, logolarını tekrar tasarlamak için milyon dolarlar harcayabiliyorlar.
Çok renkli Apple logosu, Steve Jobs’un Apple’a 1997’deki dönüşüne dek 22 yıl kullanıldı. Ardından gelen logoda renkli çizgiler kaldırılmış ve daha modern, farklı renklerde, tek renkli bir logo ortaya çıkarılmıştı. Ancak logonun şekli değişmedi ve 46 yıldır aynı kaldı.
Tek Renkli Apple Logosu (1998 – günümüz)

Jobs, 1997‘de Apple’a döndüğünde şirket para kaybı yaşıyordu. Jobs ise her zaman bir şeyleri değiştirmeyi seviyordu ve Apple logosunun bir avantaj haline getirilebileceğini düşündü. Daha büyük logolarla deneyler yapıldı.
Ancak gökkuşağı renklerindeki büyük bir Apple logosunu bir iMac üzerine yerleştirmek, pek hoş bir görüntü ortaya çıkarmayabilirdi (örnek olarak aşağıdaki canlandırmaya bakabilirsiniz). Nispeten küçük bir gökkuşağı renkli Apple logosu kullanmak yerine, her üründe daha büyük, tek renkli logolar kullanılmaya başlandı. 1998’de başlayan bu trend, bugüne kadar sürdü.

Yorum gönder