Agentic AI, yani “ajanik yapay zeka”, yalnızca karmaşık sorunları konuşabilen ve çözebilen değil, aynı zamanda harekete geçebilen yeni nesil bir yapay zeka anlayışı sunuyor. Bu teknoloji etrafında oluşan heyecan dalgası, tıpkı üretken yapay zekadaki gelişmelerde olduğu gibi hem umut hem de soru işaretleri barındırıyor.

Adobe’un, ajanik yapay zekaya yaklaşımı: Yapay zekanın en güçlü hali, insanlara daha fazla kontrol ve yaratıcılık alanı tanıyarak onları sevdikleri işlere ayırabilecekleri zamanla buluşturması.

Agentic AI, iş akışlarını daha verimli hâle getirmek ve yaratıcı çıtayı yükseltmek için birçok fırsat sunuyor. Örneğin:

  • Acrobat, belgeleri analiz ederek bir satış temsilcisine müşteri odaklı sunum hazırlığında yardımcı olabilir.

  • Adobe Express ile bir işletme sahibi sadece ne istediğini söyleyerek dakikalar içinde hareketli bir el ilanı oluşturabilir.

  • Photoshop, bir görseli daha etkileyici hale getirmek için öneriler sunup bunları tek tıklamayla uygulayabilir.

İşte Adobe’un ajanik yapay zekanın Adobe ürünlerine nasıl entegre edildiğine dair açıklamalarından bazıları…

Adobe Acrobat ile Ajanik Zeka

Yakın gelecekte, Acrobat kullanıcıları belirli rollere atanabilecek yapay zeka ajanlarıyla tanışacak. Bu ajanlar; belgeleri analiz edecek, soruları yanıtlayacak ve yeni araştırma alanları önerecek. Akademik danışmanlar, satış asistanları ya da araştırma partnerleri gibi rolleri üstlenebilecekler.

Adobe Express

Adobe Express, ajanik AI ile, hem yeni başlayanlara hem profesyonellere rehberlik ederek oluşturma sürecinin her aşamasında yardımcı oluyor.

Bir kullanıcı, tasarım oluşturması için ajanı yönlendirebilir ve sonucu dilediği gibi düzenleyebilir. Böylece süreç hem sezgisel hem de verimli hâle gelir. Ayrıca Express’te oluşturulan ajanlar; öğrencilere disiplinler arası düşünme yetisi kazandırabilir, kurumsal pazarlamacıların dakikalar içinde yerelleştirilmiş kampanya materyali üretmelerine yardımcı olabilir ya da solo girişimcilerin dikkat çekici tasarımlar yapmasını kolaylaştırabilir.

Creative Cloud

Firefly ile dünya çapında 20 milyardan fazla ticari kullanıma uygun içerik üretildi. Bugün her ay 1 milyardan fazla yeni Firefly içeriği oluşturuluyor. Photoshop kullanıcılarının %75’inden fazlası Firefly destekli özellikleri aktif olarak kullanıyor. Ajanik yapay zeka da benzer şekilde iş akışlarının ayrılmaz bir parçası olmaya aday.

Yaratıcılar; bir tasarıma başlarken, yeni teknikler öğrenirken ya da sıradan görevleri bir yardımcıya devrederek zaman kazanabilir, daha fazla projeye odaklanabilir ve farklı fikirleri deneyebilirler.

Photoshop’ta Yaratıcı Ajanlar

shop

Photoshop, ajanik iş akışları için zeminini çoktan hazırladı. Örneğin, dikkat dağıtıcı nesneleri otomatik olarak algılayıp kaldıran “Distract Remove” özelliği bunun bir örneği.

MAX London’da tanıtılacak yeni Eylemler Paneli, Photoshop’un ilk ajanik yaratıcı yardımcısının temellerini oluşturuyor. Bu yardımcı; görseli analiz ederek bağlama duyarlı öneriler sunacak, tek tıklamayla düzenlemeler yapacak ve doğal dil komutlarıyla işlemleri başlatmanıza imkân verecek. Ayrıca tekrarlayan görevleri devralabilecek ve Photoshop’u daha hızlı öğrenmenizi sağlayacak.

Premiere Pro

Premiere Pro’da Medya İstihbaratı özelliği, videodaki nesneleri tanıyıp içeriği analiz ederek en uygun sahneleri bulmaya yardımcı oluyor. Bu yapay zeka sayesinde içerik üreticileri, zaman alıcı düzenleme süreçlerini hızla geçebiliyor.

Gelecekte bu sistem, ham görüntülerden kaba kurguya geçiş yapabilecek düzeyde gelişecek. Diyalogları anlayabilecek, kompozisyonu yorumlayabilecek ve öneriler sunarak projeyi hayata geçirme sürecini kolaylaştıracak. Ayrıca kullanıcıları eğiterek editörlük becerilerinin gelişmesine de katkı sağlayacak.